Repce és canola piaci helyzetkép – 2024. szeptember

A vártnál nagyobb mennyiségû termelés és a következõ szezonra átvitt kevesebb készlet miatt várhatóan 5,0 millió tonnával csökken a repce és a canola globális kínálata a 2024/25-ös évben, ami elkerülhetetlenné teszi a kereslet racionalizálását, még akkor is, ha a készletek további jelentősét feltételezzük. A jelenlegi álláspont szerint a világméretű felhasználást még a készletek további csökkenése mellett is vissza kell fogni. Ez elkerülhetetlenül a világpiaci, különösen az EU-ban tapasztalható árak növekedéséhez vezet.

A jelenlegi becslések szerint a globális össztermés ebben a szezonban 3,2 millió tonnával 76,2 millió tonnára, az elmúlt három év legalacsonyabb értékére csökken, ezen belül évről évre jelentős visszaesés tapasztalható az EU 27 tagországában, Indiában és Ukrajnában, amit csak részben ellensúlyoz Oroszországban és Kanadában észlelhető erősödés.

A vetésterület csökkenése, valamint az átlag alatti hozamok miatt ebben az Európai Unió össztermése mindössze 17,3 millió évben tonnára csökkent, ami 2,7 millió tonnával kevesebb, mint korábban. Az Európai Unió készletei július végére 3,1 millió tonnával tovább csökkentek, ami súlyosbítja a kínálat visszaesését a 2024/25-ös időszakra. Az OIL WORLD becslései szerint az EU repceimportja rekordot fog dönteni, legalább 7,1 millió tonnára emelkedett a 2024. július és 2025. június közötti időszakban, míg a feldolgozás várhatóan 1,1 millió tonnával csökken.

A fenyegetés, hogy Kína korlátozza a kanadai repce importját, további kockázatot jelent az egyébként is ingadozó globális kínálati és keresleti kilátásokra a repce és canola tekintetében 2024/25-ben. A hírek szerint a kínai hatóságok dömpingellenes vizsgálatot indítottak a kanadai repce importra nézve, válaszul a múlt héten Kanadában bevezetett korlátozásokra a kínai elektromos járművek kapcsán.

Az előző kereskedelmi konfliktus során, amely 2019 elején kezdődött, Kína blokkolta a két legnagyobb kanadai exportőr repceimportját, ami viszont a repceolaj és -lisztára nem vonatkozik. Az új korlátozások mértéke és az érintett termékek köre így a kulcsfontosságú tényezők befolyásolják az árak alakulását a következő hónapokban. Az előző konfliktus idején Kína növelte a repceolajat és -liszt importját annak érdekében, hogy legalább részben ellensúlyozza a belső piacán fellépő hiányt.

Milyen hatással lehet a globális kereskedelemre Kínának a Kanadából érdeklődő repcére vonatkozó importkorlátozása? Várható, hogy Kína 2024/25-ben növelni fogja az Oroszországból érkező repce importját, ami elősegíti az egyrészről az idei, legalább 4,9 millió tonnás orosz rekordtermést (0,7 millió tonnás növekedés az előző évhez képest), másrészről az Európai Unióról az Oroszországból érkező olajos magvakra és -termékekre vonatkozó, magas importvámok. Ennek következménye az lehet, hogy Oroszország egyes területein (elsősorban a Balti-tenger mentén található üzemekben) a repcefeldolgozás visszaesik. Az sem lenne meglepő, ha Kínának a kanadai canolára vonatkozó importkorlátozásai egybeesnek az ausztrál repcére vonatkozó, nem vámjellegű kereskedelmi akadályok feloldásával, ami arra kényszerené a többi importáló országot: Japánt, az Egyesült Arab Emírségeket és Mexikót, hogy újra Kanadából fedezzék szükségleteiket. Főleg az Egyesült Arab Emírségek már az előző kereskedelmi konfliktus során is a Kanadából érkező repce közvetett „kereskedelmi központjává” vált azáltal, hogy importálta a magot, majd exportálta a belőle készült terméket Kínába.

 

Forrás: ISTA Mielke GmbH – A Global Oil World elemzései és előrejelzései olajos magvakra, olajokra, zsírokra és olajlisztekre Hamburgban, Németországban. A www.oilworld.de oldalon további részletek találhatók a vállalati profilról és az egyes szolgáltatásokról.