Késői vetés száraz és meleg körülmények között

Idén is csúszik az őszi káposztarepce vetésideje a tartósan magas hőmérséklet és a szárazság miatt.

A nemzetközi RAPOOL kísérleti hálózat többéves eredményei azt mutatják, hogy késői vetéssel is maximális terméshozam érhető el. Kísérleteinkben a késői vetések átlagtermései az elmúlt két évben többször is meghaladták a normál vetésidő átlaghozamait.

Néhány tipp a késői vetéshez száraz körülmények esetén:

  • Dinamikusan fejlődő és vitális hibridként az új generációs JANOSH optimálisan tud alkalmazkodni a késői vetéshez. Emellett a már jól ismert DUPLO, DUKE és TEMPTATION fajtáink is megoldást nyújtanak a kései vetésidőre, a RAPOOL repcehibridekre jellemző, stabilan magas teljesítményt elérve.
  • Válassza Lumiposa prémiumcsávázásunkat a repcenövények korai fejlődésének megtámogatása céljából.
  • Optimális esetben egy állomány 35-40 jól fejlett növényből áll négyzetméterenként. Későbbi vetésidő esetén növelje a kijuttatott vetőmag mennyiségét és a négyzetméterenkénti tőszámot.
  • Forró, száraz talajba ne vessen, hiszen a magvak 20 °C feletti hőmérsékleten nyugalmi állapotba kerülhetnek. Amennyiben lehetséges, várja meg az esőt és tolja el a vetés időpontját. A dinamikus növekedésű fajtáknál a vetésidő intervallumát meg lehet hosszabbítani szeptember 20-ig vagy ideális feltételek mellett akár szeptember 25-ig.
  • Zivatar és heves esőzés veszélye esetén csak enyhén munkálja meg a talajt, hogy elkerülhesse annak eliszapolódását.
  • Ezután egészen a vetésig ne végezzen mély talajművelést, hogy elkerülje a száraz talaj felszínre kerülését. Minél szárazabb a talaj, annál fontosabb a hatékony talajművelés és a lehető legjobb azonnali újratömörítés.
  • Figyelje a különböző talajokat! Homokos területeken a kis mennyiségű csapadék is mélyebbre tud hatolni, mert a talaj nem tartja magában a vizet. Minél kötöttebb a talaj, annál több vizet képes megtartani. Ha kevés a csapadék, a víz a talaj felső néhány centiméterében marad, és nem éri el a magokat. A száraz agyagos talajok olyan erősen képesek megkötni a vizet, hogy azt nem képesek a növények felvenni a talajból. Emiatt a kötöttebb talajokon javasoljuk a magokat kicsit sekélyebbre (2-3 cm mélységbe) helyezni, mint a lazább talajok esetében (3-4 cm).
  • A posztemergens gyomirtószerek kijuttatását javasolt későbbre időzíteni, hiszen ezek a szerek gyorsan és jól hatnak, ha a talaj nedves.
  • A mikrotápanyag-utánpótlás hatékony! Száraz körülmények között különösen ajánlott a bórral történő műtrágyázás (ősszel 200 g/ha, bő vízzel és/vagy az azt követő csapadékkal a gyökerekhez történő bemosáshoz).
  • Száraz körülmények között minden kései vetésnél célszerű először megvárni a biztonságos kelési és jó növekedési feltételeket. Ha továbbra is teljesen száraz marad a talaj, rendeljen vetőmagot széles körű megoldást biztosító kalászosportfóliónkból, új magágy készítése nélkül!